Еленко Ангелов продължава да работи, като консултант и психолог. Приема клиенти в кабинетите си в София, "Цариградско шосе" 131, "7 км.", АТМ Бизнес център, за записвания e-mail: oknele@abv.bg
Разгледай откъси и поръчай всички книги с отстъпка от BOOKTRADING тук http://thespiritofoknele.org/
Оfficial fb page http://elenkoangelov.com/facebook

четвъртък, 17 април 2014 г.

15-21.IV.2014 г. Интервю на вестник „Лакомник“ с Еленко Ангелов
Преди време споменахте, че подсладителите в храната ни водят до оглупяване. Това е страховито твърдение. Вярно ли е?
На първо място аспартамът влияе върху нашата краткотрайна и дълготрайна памет. Затова е важно всеки да знае дали го има в продуктите, които купува. Той може да се види не само като Е951, но и като нутрасуит, икуал, Е-962. Последното е нов код, с който фирмите замаскират наличието на аспартам в продуктите си. Например във Великобритания, както и у нас, се продава една от най-известните газирани напитки в света. В Англия обаче не можете да намерите нито един от техните продукти, в който да се съдържа аспартам. Просто там напитката е изследвана и е установено, че има много високо съдържание на вредни съставки. А те водят до инфаркти, до инсулти и до рак. Спомням си, че участвах в едно предаване заедно с д-р Донка Байкова. Там експерти се опитаха да ни убедят, че количеството на аспартама в продуктите, които се продават на нашия пазар, е нормално. Но има една огромна уловка. Ако дъвчеш само една дъвка, или ядеш само една вафла или пиеш само една газирана напитка, няма проблем. Но нашите деца, докато са на училище и ние докато сме на работа, пием по няколко напитки, малчуганите ядат желирани гадости, и после дъвчат по една опаковка аспартамови дъвки. Ще ви кажа и нещо друго – вече не можете да намерите боза, която да не е с подсладител. Единственото място са биомагазините, но там тя е безбожно скъпа. Затова от години говоря, че става дума за умишлено отравяне не само на българската нация, а на целия свят и то придружено с оглупяване.




Кой се опитва да ни отрови?
Разбира се, че правя директна аналогия с теория на конспирацията, към елита, големия капитал, собствениците на корпорации и банки. Естествено, че искат да сме глупави и послушни. А това става най-лесно като не помним историята. В България, около избори винаги се чува „а, бе какво ни става на всеки четири години, оглупяваме ли?”. Така можем да си обясним резултатите на изборите, не се случват само заради народопсихологията ни. Вече 20 години, българите са умишлено тровени. Аспартамът е само част от проблема.
Вие обаче винаги споменавате и другата, солената отрова. Коя е тя, разкажете малко повече.
Това е натриевият глутамат. Известен е още като китайска сол. Затова и продуктите в тези ресторанти изобилстват от нея. Това е аминокиселина, която се произвежда от тялото ни. Когато прекаляваме с тази съставка обаче, организмът ни спира да я произвежда. А натриевият глутамат е средство, което се използва за лечение на нервно болни хора. Той е мощен невротрансмитер. Натриевият глутамат е ядрено гориво за нашите клетки. Но когато си го набавяш от бърза храна или чипсовете, тялото спира да го произвежда. В този момент вие ставате пристрастени към него. А глутаматът никога не е бил забраняван. Правени са много опити и става ясно, че когато се прекалява с него, усещате слабост в мускулите, виене на свят, безсъние. Световната здравна организация все още го смята за безвреден, но съветва за един лимит в неговото количество. Да искаш натриев глутамат на народен език се казва синдромът на китайския ресторант. Аз също ходя на китайски ресторант, но моля да приготвят моята храна без тази съставка. Повярвайте ми, тя отново е вкусна.
Как намирате с какво да се храните?
Много е трудно. Но ще ви кажа и още един парадокс. Когато ми предстои например еднодневен семинар или друга интензивна психична дейност, аз приемам натриев глутамат под формата например на китайски ястия. А когато нямате такова тежко натоварване, но хапвате фастфууд, тялото спира да произвежда глутамат и вие на практика оглупявате.
Как да разпознаваме лошите храни?
Ако ястията, които хапваме ни дават сила, значи те са полезни за нас. Ако вечер единственото, за което имаме сили е да качим краката си на табуретката и да превключваме каналите, нямаме тонус, значи нещо не е наред. Аз съм бил и в двата лагера – и на вегетарианците и на онези хора, които делят животните на любимци и на храна. В момента повечето ми пари, както и на останалите българи, отиват за качествена храна.
Но как да се храним?
Трябва да се следва „Хавайски рецепти за щастие”. Именно на тези острови е създадена най-тънката кулинарна книга в света. Според нея всеки един от нас е отделна вселена. Ако нещо на теб ти дава сили, може да е смъртоносно за другия. Може да ви е вкусно, но ако през деня нямате тонус, моля ви, спрете тази храна. Да се върнем и към онази максима, че човек е това, което яде. Трябва да кажа и нещо друго – необходим е и спорт. Ако не упражняваме онези 80% водни молекули в тялото ни, те ще се превърнат в блато и ние ще потънем в него.
Сега около Великден, как да се спасим от ментетата по магазините?
Само едно ще ви кажа – от златните ръце на баба е най-вкусно.
Вие самият ли готвите?
Отказал съм за участвам не едно и две кулинарни риалитита. Наскоро ми подариха и един специален тиган. Все повече часове отделям на кулинарните канали. Близките ми казват, че се справям добре. Но ако трябва да бъда честен, наблягам повече на барбекю – месо и зеленчуци на скара. Разбира се, че мога да правя и мусака. Това ми дава абсолютна независимост от жената до мен. Но мога да направя яйца по 20 различни начина. Смятам, че всеки мъж може да се похвали с това.

ВИЗИТКА: Еленко Ангелов, или Лени, е известен български съвременен психолог и лектор за личностно развитие. Автор е на трилогията "Най-голямата Истина", "Рецепти за лично щастие и мотивация" и поредицата "1- на безплатна обиколка около Слънцето". Познат е най-вече като водещ на редовните си телевизионни рубрики и многобройните си медийни изяви.От 13 години прилага когнитивно-поведенческа терапия, съчетана с медитативни техники и невролингвистично програмиране (НЛП), доказали ефикасността си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар